W jaki sposób używać Zembagu?
Krótka instrukcja:
Umieść w worku suche, nieuszkodzone ziemniaki. Tylko takie ziemniaki będą odporne na wszelkie infekcje i zachowają swoją jakość przez kilka miesięcy. Uwaga, młode ziemniaki z cienką skórką nie nadają się do ZEMBAGU! Wyjmij woreczek kminkowy z opakowania, schowaj go między ziemniaki i zamknij ZEMBAG. Worek ZEMBAG 5 kg zawiera dwa woreczki kminkowe, worek 10 kg zawiera cztery woreczki kminkowe. Ziemniaki można dodawać i usuwać w dowolnym momencie w zależności od potrzeb. Na wszelki wypadek należy regularnie sprawdzać stan ziemniaków. Twój nos może w tym pomóc, zgniły ziemniak nie pachnie. Jeśli ziemniaki zaczną kiełkować, dodaj nowy woreczek. Woreczek kminkowy wytrzyma do 5 miesięcy.
Wewnętrzną oraz zewnętrzną warstwę Zembagu można delikatnie prać w niskiej temperaturze (30°C) najlepiej ręcznie.
Instrukcja wideo:
Szczegółowe instrukcje dla ogrodników i pasjonatów ziemniaków:
Jeśli posiadasz ogród lub małe pole, na którym zbierasz własne ziemniaki, zalecamy ich posortowanie. Usuń wszystkie drobne, zielone, zgniłe lub w inny sposób uszkodzone kawałki. Zjedz te, które nadają się do spożycia tak szybko, jak to możliwe. Nieprzydatne bulwy (zielone lub zgniłe) należy wyrzucić. Myj ziemniaki tylko wtedy, gdy masz możliwość natychmiastowego dokładnego wysuszenia. Staraj się unikać uszkadzania bulw podczas zbiorów.
Zanim włożysz do worka
Jeśli masz świeże ziemniaki, albo od rolnika, albo z własnych zbiorów, pozwól im odpocząć w przewiewnym miejscu przez kilka dni. Da im to czas na przewietrzenie się i zagojenie ran. Bulwy odparują nadmiar wody, ich skórki zgęstnieją, a na zranionych obszarach utworzy się tkanka korkowa, zapobiegająca przedostawaniu się infekcji do bulw. Gdy nadmiar wody wyparuje, ziemniaki niekiedy stają się zwilżone i nie wysychają w zamkniętym worku, przez co mogą gnić. Oczywiście ważne jest, żeby zapobiec docieraniu światła do bulw, w przeciwnym razie zazielenią się.
Gdy już się znajdują w worku
Zagojone i dokładnie sprawdzone bulwy można przechowywać w Zembagu i dodać zalecaną ilość woreczków kminkowych (1 torebka na 2,5 kg ziemniaków). Najpóźniej po dwóch tygodniach należy ostrożnie zebrać ziemniaki i usunąć wszystkie dotknięte zgnilizną lub pleśnią, a następnie przeprowadzić drugą kontrolę w kolejnym tygodniu. Za każdym razem, gdy otwierasz Zembag, skorzystaj z okazji, aby sprawdzić ich stan zdrowia.